Odhalenie domicilu Pezinok

Uverejňené: Aug 1, 2024

Videné: 161

Kategórie: Oznamy , Archív podujati

Členovia a členky Európskeho vinárskeho rytierskeho stavu, o. z. (EVIRS) sídlia v Pezinku a sú už 21 rokov pevnou súčasťou nielen bohatého pezinského kultúrneho života. Zástupcovia združenia sa zúčastňujú na podujatiach v meste, ktorých hlavným artiklom je, ako inak, víno – napr. Vinári v kúrii, Malokarpatský vinársky ples, požehnanie mladých vín a pod.

V piatok 12. júla sa konal slávnostný sprievod pri príležitosti odhalenia domicilu „ORDO EQUESTRIS VINI EUROPEA“ na historickej budove Starej radnice. Na odhalení domicilu sa okrem členov, členiek združenia zúčastnili aj zástupcovia mesta Pezinok a privítali sme aj potomka Františka Rákocziho II. – generálneho konzula EVIRS Alfrada Rákocziho Tombor Tinteru.

„Rytieri vína na Slovensku pôsobia už 21 rokov a rozhodli sme sa, že naše sídlo, ktoré je v Pezinku, potrebuje mať honosné sídlo. Myslím si, že Stará radnica v Pezinku je to najlepšie sídlo, pretože ja pokladám Pezinok za mekku vinohradníctva a vinárstva,“ uviedol prokonzul OEVE Konzulát Slovensko Jaroslav Plunár.

„Pezinok už od nepamäti patril medzi mestá, ktoré vždy boli domovom dobrého vína, domovom vinohradov a ja dúfam, že táto tradícia spoločne s naším spôsobom života, ktorý tu v Pezinku máme zachovaný, že ho dokážeme zabezpečiť aj pre ďalšie generácie,“ uviedol v príhovore primátor Pezinka Roman Mács.

Rytieri vína majú svoje pobočky v 27 krajinách Európskej únie a na Slovensku sídlia práve u nás v Pezinku. Ich cieľom je šíriť ako vinársku a vinohradnícku kultúru, ale i idey spolupatričnosti, kresťanskej ideológie, lásky priateľstva či vzájomného porozumenia.

zdroj: www.pezinok.sk